
Dieta zone lub inaczej dieta strefowa to kolejna dieta zza oceanu. Podobnie jak dieta south beach, stosowana jest przez największe gwiazdy. Jej głównym założeniem jest utrzymywanie insuliny na odpowiednim poziomie (stąd nazywa się zone – z angielskiego równowaga), co nie tylko odchudza, ale nawet leczy. Osoba, która jest odpowiedzialna za jej stworzenie to doktor Barry Spears.
Dr Spears twierdzi, że kontrola poziomu insuliny może być bardzo prosta. Wystarczy odpowiednio bilansować węglowodany, białka i tłuszcze. Spears ustanowił odpowiednie proporcje, których należy się trzymać: 40% węglowodanów, 30% białek oraz 30% tłuszczy. Według niego największą przyczyną otyłości są węglowodany, które w większości pochodzą ze skrobi, zbóż, ryżu czy makaronu. Jednak dzięki diecie zone nie trzeba z nich całkowicie rezygnować. Wystarczy spożywać je w odpowiednich proporcjach wraz z białkami i tłuszczami.
Czy jest skuteczna?
Osoby, które ją stosowały zapewniają, że nie pojawia się fekt jojo. Dodają, że miesięcznie chudnie się do trzech kilogramów. Sam dr Barry Spears podaje, że podczas stosowania diety towarzyszy uczucie sytości, lepsza praca mózgu oraz większa ilość energii. Dodatkowo, dieta ta jest przyjazna dla osób z cukrzycą typu II.
Najważniejsze zasady
Jak każda inna dieta, Dieta zone również posiada własne zasady stosowania. Pierwsza została przedstawiona w poprzednim akapicie, czyli połączenie węglowodanów w odpowiednich proporcjach wraz z tłuszczami i białkami. Ważne by przez cały dzień przyjąć około 1700 kcal – warto przestrzegać odpowiednich pór jedzenia oraz wielkość porcji. To, co jest ważne, to by podczas stosowania diety nie spożywać alkoholu i kawy. Cukier też warto wyeliminować. Przy każdym z posiłków warto pić wodę. I najważniejsze, jeżeli chorujesz na artretyzm lub na nerki, musisz zapomnieć o diecie zone.
Zalecane produkty
Typ |
Mocno zalecane |
Mało zalecane |
Białka |
Ser biały, serek wiejski light, białko jaja, tuńczyk w sosie własnym, dorsz, łosoś, halibut, małże, krewetki, kalmary, kraby, wędlina drobiowa, parówki sojowe, pstrąg wędzony i tofu. |
Jajko, feta light, szynka, ser żółty, wołowina, wieprzowina, cielęcina, kiełbasa, jogurt naturalny, kefir, mleko. |
Tłuszcze |
Awokado, migdały, masło, oliwa z oliwek, olej, olej tłoczony na zimno, oliwki, orzeszki ziemne, orzechy włoskie. |
Majonez, śmietana, serek kremowy, ser pleśniowy, pistacje. |
Węglowodany |
Brokuły, cebula, cukinia, cykoria, szczypiorek, cytryna, sałata, czereśnie, fasolka szparagowa, szpinak, fasola, jabłko, gruszka, brzoskwinia, grejpfrut, kalafior, jagody, kapusta, mandarynka, kiwi, truskawki, maliny, śliwki, morele, ogórek, papryka, pieczarki, płatki owsiane, pomidory, pomarańcze, soczewica sucha. |
Chleb razowy, jasny i Wasa, tosty, rodzynki, banan, ananas, batonik czekoladowy, buraki gotowane, chałka, groszek, dżem niskosłodzony, kajzerka, ketchup, kukurydza, lody waniliowe, makaron, marchew, miód, mąka,naleśniki, ryż, piwo, ziemniaki. |
Nie masz pomysłu na plan odżywiania? Skorzystaj z naszej 7-dniowej propozycji
Dzień |
Jadłospis |
1 |
ŚniadanieTosty francuskie – dwa tosty pełnoziarniste obtoczyć w dwóch roztrzepanych jajkach i opiec. Na jeden tost można wykorzystać 3 łyżeczki masła i pół łyżeczki miodu. Do tego między dwa tosty chudy kawałek białego sera. Drugie śniadanieRyżowe kanapki – trzy wafle ryżowe smarujemy trzema łyżeczkami rozgniecionego awokado. Do tego na każdy wafel można położyć plaster wędzonej polędwicy. ObiadŁosoś ze szpinakiem – około 150g łososia skropionego cytryną oraz łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy w folii lub grillujemy. Do tego sałatka ze szklanki szpinaku, posiekanych orzechów włoskich oraz pokrojonego pomidora. PodwieczorekTofu z papryką – 100g twardego tofu pokroić wraz z czerwoną papryką w kostkę. Później mieszamy z łyżką ketchupu i połową łyżki oliwy z oliwek. Jeżeli nie przepadasz za papryką możesz wykorzystać pomidor, sałatę lub ogórek. KolacjaOwocowy serek – Pół opakowania serka wiejskiego typu light wymieszać z mandarynką i czterema pistacjami. |
2 |
ŚniadanieParówki z jajkiem – Dwie parówki cielęce smażyć na łyżce oliwy. Do tego dwa jajka na miękko i kromka chleba razowego posmarowana dwoma łyżeczkami masła. Drugie śniadanieSerek na wędlinie – Cienki plaster wędliny drobiowej z łyżeczką serka kremowego. Do tego jakiś owoc, np. gruszka, kiwi lub jabłko. ObiadSałatka warzywna i schab – około 100g kotleta schabowego natrzeć pieprzem, solą, majerankiem oraz dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek. Piec w folii około pół godziny w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Do schabu dodajemy sałatkę z połowy główki sałaty, zielonej papryki, ogórka oraz jabłka lub pomidora. Całość dokładnie wymieszać z łyżką oliwy oraz 2/3 łyżeczki octu winnego. PodwieczorekTuńczyk z puszki – Osączamy z zalewy tuńczyka w sosie własnym z puszki. Mieszamy z łyżką majonezu i pięcioma całymi oliwkami. Całość jemy z dwoma waflami ryżowymi, a także pomidorem. KolacjaTwaróg z kiełkami – Plasterek białego sera posypujemy kiełkami rzodkiewki oraz dwoma zmielonymi orzechami włoskimi. |
3 |
ŚniadanieJajecznica na szynce – Pokrojoną paprykę, pomidora oraz plaster gotowanej szynki wieprzowej lekko dusić na dwóch łyżeczkach masła. Wbijamy dwa jajka. Delikatnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz. Smażymy przez taki czas aż jajka odpowiednio się zetną. Drugie śniadanieBułka z serem – Na pół kajzerki kładziemy około 30g sera feta light. Smarujemy łyżką majonezu i posypujemy kiełkami. ObiadRyba Pieczona w folii – Około 150g filetu z dorsza nacieramy łyżeczką oliwy i przyprawami. Pieczemy w folii. Do tego dwa ziemniaki gotowane i szklanka gotowanej fasolki. Rybę można skropić cytryną, a ziemniaki i fasolkę łyżką oliwy z oliwek. PodwieczorekSałatka drobiowa – kroimy drobno około 100g ugotowanej piersi indyka , jabłko i pomidora. Dodajemy 5 oliwek oraz łyżkę oliwy z oliwek. Przygotowane składniki mieszamy. Możemy położyć całość na pół główki sałaty, tak dla ciekawego wyglądu. KolacjaPomidory z twarogiem – kroimy pomidora w kostkę oraz plaster chudego twarogu. Dodajemy posiekany ząbek czosnku. Mieszamy z łyżką bazylii, połową łyżki oliwy z oliwek oraz octem winnym. |
4 |
ŚniadanieTrochę słodkości – kromka chałki posmarowana trzema łyżeczkami masła. Można obłożyć dwoma plasterkami chudego białego sera oraz pokrojoną brzoskwinią. Drugie śniadanieKanapki z wędliną – Kromka chleba razowego posmarowana masłem. Do tego plaster wędliny drobiowej. ObiadDuszona wołowina – podgrzewamy na patelni trzy łyżeczki oliwy i dusimy na niej 250g pokrojonych pieczarek, posiekaną cebulkę, ugotowane ziemniaki w plasterkach, cukinię oraz trzy cienkie kawałki wołowej polędwicy. Po pięciu minutach przyprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. Dusimy jeszcze z trzy minuty i mieszamy z łyżką ketchupu. PodwieczorekSałatka z jajkiem – jedno jajko ugotowane na twardo i pół pomidora kroimy w kostkę. Dodajemy pół główki sałaty, pół łyżki oliwy i opcjonalnie ocet winny. KolacjaNadziewana papryka – Niecałe pół szklanki czerwonej fasoli z puszki i tyle samo mielonej cielęciny. Dusimy na na dwóch łyżeczkach oliwy. Mięso można przyprawić pieprzem, solą i oregano. Gdy wystygnie można wymieszać z białkiem z dwóch jaj. Gdy mięso będzie stygło, zieloną paprykę upiec na grillu lub w piekarniku. Po tym odcinamy jej wierzchołek, usuwamy gniazdo nasienne i wkładamy do środka mięso. Paprykę podpiekamy chwilę na łyżeczce oliwy. Całość można jeść z ketchupem, ale nie większą ilością niż trzy łyżeczki. |
5 |
ŚniadanieWafle z polędwicą – trzy wafle ryżowe smarujemy trzema łyżeczkami rozgniecionego z curry awokado. Jemy z trzema plasterkami chudej polędwicy. Drugie śniadaniePieczywo z fetą – pół chlebka pita smarujemy 1/5 fety light oraz łyżeczką majonezu. ObiadMeksykańskie tofu – Na trzech łyżeczkach oliwy podsmażamy w garnku cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dodajemy przetarty świeży pomidor i do tego szczyptę chilli. Gotujemy 8 minut i mieszamy. Można podlać wodą jeśli trzeba. Na koniec dodajemy dwie łyżki czerwonej fasoli z puszki oraz 250g tofu. PodwieczorekPrzegryzka z napojem – 50g jogurtu naturalnego bez tłuszczu i sześć orzeszków ziemnych. KolacjaSałatka z kurczakiem – kroimy w kostkę około 100g ugotowanego kurczaka, ogórek, cukinię oraz pół szklanki ananasa w puszki. Polewamy dressingiem: sok z cytryny, łyżeczka wody, łyżeczka natki, trzy łyżeczki oliwy, łyżeczki brązowego cukru oraz szczypta białego pieprzu. |
6 |
ŚniadanieBułka na słodko – Przekrajamy kajzerkę na pół i smarujemy ją 2 łyżeczkami masła, a także łyżeczką miodu. Posypujemy czterema pistacjami. Do tego można zjeść około 200g serka wiejskiego typu light. Drugie śniadanieKanapka z chleba wasa – Dwie kromki chleba wasa smarujemy dwoma łyżeczkami serka kremowego. Jemy z dwoma plasterkami wędliny drobiowej i odrobiną kiełków rzodkiewki. Jeżeli nie przepadasz za kiełkami rzedkiewki wybierz pół ogórka lub szczypiorek. ObiadJajka sadzone z brokułami – Trzy jajka smażymy na trzech łyżeczkach oliwy. Jemy wraz z gotowanymi brokułami (250g) oraz dwoma ziemniakami podsmażanymi na łyżeczce oliwy. Można wykorzystać pół szklanki kefiru do popicia. PodwieczorekTuńczyk z kukurydzą – Mieszamy pół szklanki kukurydzy z 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym i łyżkę majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. KolacjaKanapka – pół kromki chleba pszennego smarujemy łyżeczką masła i obkładamy plasterkiem żółtego sera oraz pomidorem. |
7 |
ŚniadanieTosty na zimno – smarujemy dwa tosty pełnoziarniste łyżką majonezu. Do tego dwa plastry chudej wędliny drobiowej i plaster chudego białego sera i pomidor. Drugie śniadanieMleko – 3/4 szklanki mleka 2%. Do tego zjeść trzy migdały. ObiadPolędwica z sałatą – Nacieramy przyprawami plaster polędwicy. Smażymy na łyżce oliwy z posiekaną cebulą. Do tego możemy dodać sałatę, łyżkę rodzynek i dwie łyżeczki oliwy. PodwieczorekSałatka z pstrągiem – 100g wędzonego pstrąga rozdrabiamy i łączymy z połową szklanki kukurydzy, połową szklanki grochu pokrojonym ogórkiem, papryką oraz dwoma posiekanymi orzechami włoskimi. Do tego dwie łyżki majonezu typu light, pieprz, sól i ocet winny. KolacjaWątróbka z jabłkiem – Smażymy trzy wątróbki drobiowe na łyżce oliwy. Dodajemy pokrojoną w krążki cebulę oraz obrane i pokrojone pół jabłka. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli i jabłko zarumieni. |
Aktywność fizyczna
Jak każda inna dieta, dieta zone również tyczy się pewnych praw. Chodzi o aktywność fizyczną. Ograniczenie pewnych nawyków żywieniowych to jedno, a wprowadzenie aktywności fizycznej to drugie. To właśnie podczas skurczów mięśni wytwarzana jest energia, która spala tłuszcz. Nie musisz od razu iść na siłownię. Wystarczą zwykłe ćwiczenia w domu. Więcej o nich w kategorii ćwiczenia.
Czy można to jeszcze jakoś wspomóc?
Oczywiście, że tak. Stosując odpowiednie tabletki na odchudzanie można znacznie wspomóc swoje odchudzanie. Dieta nie jest łatwa i można łatwo dać się ponieść. Dobre suplementy przyspieszają metabolizm, dodają energii oraz tworzą uczucie sytości. Co więcej, mają one także właściwości zdrowotne. Ich stosowanie rzeczywiście wspomaga odchudzanie i daje gwarancję utraty kilogramów.
Justyna Brodnicka
Latest posts by Justyna Brodnicka (see all)
- Nawet jak jesteś bardzo duża, możesz dać radę! - 10 lutego 2019
- Choco Lite – działanie, skład, opinie i gdzie kupić (aktualizacja 07-02-2019) - 7 lutego 2019
- Różne zalety wody w odchudzaniu - 31 stycznia 2019