Dieta bezglutenowa jest jedną z popularniejszych diet. Wiąże się ona z eliminacją glutenu we wszelkich postaciach. Może to być gluten obecny w produktach naturalnych oraz przetworzonych. Gluten to połączenie białek gluteliny i gliadyny, które są obecne w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Owies często jest zanieczyszczony glutenem. Taką dietę włącza się po rozmowie z lekarzem i po odpowiednich badaniach. Dopiero stwierdzenie, że to gluten powoduje problemy wdraża się dietę. Nietolerancja glutenu jest bardzo częstym zjawiskiem, aż 6 osób na 100 ma taki problem. Jest to powszechny problem. Badania zleca lekarz gastroenterolog, są to badania z krwi. Jeśli istnieją wątpliwości to przeprowadza się biopsję z jelita cienkiego. Po raz pierwszy celiakię zdiagnozowano w Anglii w XIX wieku.

Czym objawia się celiakia?

Celiakia może objawiać się biegunką, wzdęciami lub chudnięciem. Spożycie pieczywa czy zbóż może prowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Objawy mogą być też nieoczywiste, część osób chorych jest osłabiona, cierpi na krwawienie, depresję, nieustanne zmęczenie, niedokrwistość. Dlatego lekarz powinien dobrze zbadać chorego i nie kierować się tym, że dane objawy są nietypowe dla celiakii. Tej chorobie może towarzyszyć cukrzyca. Nieleczona celiakia może prowadzić do problemów z trzustką, zespołu jelita nadwrażliwego, a nawet ADHD. Celiakia wynika z kilku czynników: genetycznego, żywieniowego, działania jednego z enzymów, który powoduje proces zapalny w jelicie. Dzieci zaczynają chorować na celiakię między pierwszym a drugim rokiem życia.

Co mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa opiera się na produktach świeżych i pięciu posiłkach dziennie, spożywanych co trzy godziny. Dieta opiera się na warzywach, owocach, bezglutenowych kaszach, świeżym mięsie, rybach i jajkach. Żywnością bezglutenową są ryż, kukurydza, ziemniaki, bataty, gryka, proso, amarantus, sorgo, tapioka, maniok, soja i soczewica. Można także spożywać ciecierzycę, fasolę, orzechy, pestki.

Nie należy bazować na gotowych produktach bezglutenowych, ponieważ jest to żywność przetworzona i uboga w składniki odżywcze. Jeśli jedna osoba w rodzinie cierpi na celiakię to cała rodzina powinna przejść na dietę bezglutenową, bo jest ona łatwa w przygotowaniu. Taka dieta jest zdrowa i może być bardzo smaczna.

Nie wolno jeść kawałka ciasta czy kromki chleba, bo to szkodzi osobie na diecie bezglutenowej. Konsekwencja jest ważna, ponieważ zapewnia ona zdrowie. Czasami po kilku miesiącach czy latach chory może powrócić do diety glutenowej, ale nieraz musi stosować odpowiednią dietę już do końca życia – w pierwszym przypadku cierpi na alergię na gluten, w drugim ma celiakię.

Smakowite dania dla osoby chorej na celiakię – jadłospis

Oto przykładowy jadłospis osoby cierpiącej na celiakię:

  • na śniadanie serwuje się jajecznicę na maśle z pomidorem i szczypiorkiem,
  • na drugie śniadanie jest maślanka oraz dwie brzoskwinie,
  • na obiad podaje się gotowaną kaszę gryczaną, plaster pieczonego schabu, tarte buraczki,
  • na podwieczorek dwa wafle ryżowe z masłem orzechowym,
  • zwieńczeniem dnia jest kolacja z sałatki z sałaty, rukoli, pomidorków koktajlowych, papryki, gotowanej piersi z kurczaka, pestek słonecznika oraz oliwy z oliwek.

Taki jadłospis jest smaczny i nikt po tych posiłkach nie będzie odczuwał głodu.

Najnowsze badania medyczne wskazują, że rezygnacja z glutenu u osób, które nie cierpią na celiakię może być dla nich szkodliwa. Osoby chore na celiakię i nie stosujące diety mogą poważnie ucierpieć, dla nich dieta jest więcej niż tylko jedzeniem, jest prawdziwym lekarstwem.

Smaczna i zdrowa dieta bezglutenowa
5 (100%) 1 vote[s]
Redaktor
Szczęśliwa, spełniona Pani dietetyk. Moja przygoda z odchudzaniem zaczęła się parę lat temu, kiedy to sama potrzebowałam zrzucić zbędne kilogramy. To zmotywowało mnie do pójścia na dietetykę, którą udało mi się ukończyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *