Cytrynowo-malinowe muffiny [przepis]

7 Maj

Głównym sekretem cytrynowo-malinowych muffinów jest dodanie zmielonej skórki cytryny. Dzięki temu dodatkowi otrzymują charakterystyczny musujący smak. Są one dobrym sposobem na zastąpienie czekoladowych muffinek, które strasznie tuczą. Mają doskonały smak, charakterystyczną delikatność.. po prostu rozpływają się w ustach! Są również dobrym wyborem dla osób odchudzających się. Należysz do nich? Wyobraź sobie taki posiłek: cytrynowo-malinowe muffiny + zielone smoothie. No więc do dzieła!

Składniki

12 muffinek, 1 muffinka to około 180 kalorii

  • 1 cytryna,
  • Pół szklanki cukru,
  • 1 szklanka beztłuszczowej maślanki,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 duże jajko,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej LUB mąki pełnoziarnistej pszennej,
  • 1 szklankę zwykłej mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia,
  • Dosłownie odrobina soli, tak z ¼ łyżeczki,
  • Półtorej szklanki świeżysz lub mrożonych malin.

Sposób przygotowaniacytrynowo malinowe muffiny

  1. Rozgrzej piekarnik do około 200°C,
  2. Przygotuj foremki do muffinów – Najlepiej silikonowe, ale jeśli nie masz to papilotki też mogą być. Możesz również przygotować tłuszcz w sprayu,
  3. Użyj obieraczki do warzyw i obierz z cytryny długie pasy. Teraz w robocie kuchennym połącz ze sobą właśnie obrane skórki z cukrem (patrz składniki). Kiedy już całość będzie drobno posiekana, dodaj olej, maślankę, jajko (oczywiście bez skorupy :D), łyżeczkę wanilii. Całość mieszaj pulsacyjnie do momentu gdy składniki dokładnie połączą się ze sobą,
  4. Połącz ze sobą mąkę pełnoziarnistą,zwykłą mąkę, sodę do pieczenia, proszek do pieczenia i sól – Wszystko najlepiej w dużej misce (ilość składników znajdziesz w składnikach wyżej). Dodaj do tego wcześniej utworzoną masę (z punktu 2.) i mieszaj, ale nie do samego końca, ponieważ teraz jest pora na maliny (patrz składniki) – wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy przez chwilę do dokładnego połączenia składników. Delikatnie dlatego, by maliny zachowały się całe,
  5. Jeśli piekarnik jest już gorący to pora na muffiny. Jeśli masz silikonowe foremki to warto spryskać je tłuszczem w sprayu. Papilotki też będą okej, ale pewnie wiesz, że przykleją się do ciasta. No nic… tak więc uzupełniamy foremki utworzonym ciastem i wstawiamy całość na około 20-25 minut. Po 20 minutach warto zajrzeć i sprawdzić ciasto.
  6. Gdy już wyłączysz piekarnik odczekaj jeszcze 5 minut i można wyciągać 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *