bananowo-otrębowe muffiny [przepis]

22 Kwi

Bananowo-Otrębowe muffiny to dobry wybór. Niewielka wartość kaloryczna i dobre połączenie składników to dobry wybór dla odchudzających się.

Składniki

  • 2 duże jaja,
  • 2/3 szklanki brązowego cukru,
  • 1 szklanka puree z dojrzałych (2) bananów,
  • 1 szklanka maślanki (koniecznie zwróć uwagę na skład),
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • Cała szklanka nieprzetworzonych otrębów pszenicy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 3/4 szklanki zwykłej mąki,
  • Półtorej szklanki proszku do pieczenia,
  • Pół łyżeczki sody do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • Pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • Opcjonalnie płatki czekoladowe,
  • Opcjonalnie szklanka posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania

  1. bananowo-otrębowe muffinyRozgrzej piekarnik do około 200°C,
  2. Przygotuj formy do muffinów (najlepiej silikonową, ale papilotki nie zaszkodzą) i tłuszcz w sprayu (jeżeli go nie posiadasz to po prostu pomiń ten spray),
  3. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki (mąka, brązowy cukier, otręby, proszek do pieczenia, cynamon itd.) i dokładnie mieszamy.
  4. W drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki (jajka, puree z bananów, maślankę itd),
  5. Dodajemy mokre składniki do suchych i chwilę mieszamy do momentu połączenia składników – dalej już nie,
    Foremki spryskujemy tłuszczem w sprayu i napełniamy ciastem do 3/4 objętości,
  6. Wierzch ciasta posypujemy np. płatkami owsianymi, kawałkami bananów itp.,
    Pieczemy przez 20-25 minut,
  7. Po upieczeniu czekamy aż całkowicie wystygną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *