Dieta śródziemnomorska – odpowiednia dieta dla każdego. Zdrowo i smacznie!

19 Sty

Jakiś czas temu przeczytałam obszerny artykuł o diecie śródziemnomorskiej, oczywiście od razu wzięłam się za przetestowanie tej metody na zrzucenie kilku kilogramów. Pozytywnie zaskoczyła mnie ta dieta i dała o wiele lepsze, niż spodziewane efekty.

O co chodzi z tą dietą?

Otóż dieta śródziemnomorska to dosłownie menu żywieniowe Greków, Hiszpanów i Włochów, którzy, co zaskakujące, żyją o wiele dłużej i w lepszej kondycji od pozostałych mieszkańców Europy. Każdy porządny blog o odchudzaniu powinien napisać o tej zdrowej metodzie, dzięki której stracimy parę kilogramów, będziemy żyć w lepszej kondycji zdrowotnej i co najlepsze, zmniejszymy ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz zredukujemy ilość złego cholesterolu w organizmie. W końcu znalazłam dietę, która daje duże pole do popisu, jeśli chodzi o gotowanie i jedzenie. Potrawy nie są nudne, możemy stosować bardzo dużo przypraw, które nadają smak. Dieta śródziemnomorska nie jest monotonna, przez okres jej stosowania, poznałam nieznane dotąd smaki a mój organizm pozbył się zbędnych kilogramów i znacznie odżył. Warto wspomnieć, że ta dieta opóźnia proces starzenia.

Co możemy jeść podczas stosowania diety śródziemnomorskiej?

Menu tej diety na odchudzanie jest po prostu bardzo obszerne w najróżniejsze smaki owoców morza i nie tylko. Dieta śródziemnomorska stawia na jak najmniej przetworzone owoce i warzywa, najlepiej, żeby były sezonowe i świeże. Możemy robić sobie najróżniejsze sałatki, doprawione wieloma przyprawami, takimi jak: tymianek, bazylia, oregano, kminek i wiele innych oraz należy mieszać to wszystko z oliwą z oliwek, która jest najzdrowszym z tłuszczy i pozytywnie wpływa na nasz organizm obniżając zły cholesterol. To właśnie oliwa z oliwek jest głównym składnikiem w jadłospisie dań śródziemnomorskich. Zawiera witaminę E oraz polifenole, które zmniejszają możliwość występowania chorób układu krwionośnego i nowotworów.

Powinniśmy jeść ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (między innymi: łosoś, śledź lub tuńczyk), przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jeśli chodzi o mięso czerwone, powinniśmy je jak najbardziej ograniczyć, zastępując je roślinami strączkowymi, które są bardzo odżywcze oraz zawierają cenne witaminy z grupy B. Nie obyłoby się bez potraw z fasoli, soczewicy, bobu lub ciecierzycy, które są bardzo ważne w tej diecie oraz posiadają ogromne bogactwo składników odżywczych. Kuchnia śródziemnomorska ma bogate przepisy jeśli chodzi o potrawy z roślin strączkowych, także na pewno znajdziecie coś dla Siebie. Zaleca się również po sięganie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu po orzechy i nasiona takie jak słonecznik.

Dominującymi w diecie są także produkty zbożowe, pamiętaj aby były przede wszystkim pełnoziarniste oraz jak najmniej przetworzone. Jeśli chodzi o nabiał, to jest on raczej ograniczony w tej diecie, najlepiej jest dodać aromatyczną fetę do sałatki warzywnej lub też do jakiegoś pysznego dania z makaronem zetrzeć trochę parmezanu. Możemy robić sosy na bazie jogurtu naturalnego ale raczej powstrzymać się, na tyle ile jest to możliwe, w spożywaniu serków lub innych przetworów mlecznych. Nie powinniśmy przesadzać z jajkami (2-3 razy w tygodniu) oraz mięsem drobiowym. Prawie każdy lubi słodycze, ja również, lecz należy jak najbardziej ograniczyć ich spożywanie, w zamian za to, lepiej zjeść jakiś słodki ale zdrowy owoc.

Dla smakoszy wina mam bardzo dobrą informację, otóż dieta pozwala Nam na wypicie nawet dwóch lampek tego trunku, koniecznie musi być ono czerwone. Bardzo ważna jest woda mineralna, najlepiej niegazowana, której powinniśmy pić jak najwięcej, przynajmniej dwa litry dziennie. Najlepiej po każdym posiłku.

Ćwiczenia to klucz do sukcesu!

Nieodzownym elementem każdej diety, tak i tej jest aktywność fizyczna. Miałam z tym problem ale postanowiłam zebrać się w sobie i ćwiczyć, to wszystko dla lepszych efektów diety. Powinniśmy ćwiczyć przynajmniej trzy razy w tygodniu po pół godziny. Niezależnie czy to będzie szybki spacer, czy przejażdżka rowerem, każda aktywność jest ważna, pamiętaj o tym!

Przykładowy dzienny plan posiłków

Żebym nie pozostała gołosłowna, podam przykładowy plan żywieniowy na jeden dzień. Oczywiście można wzorować się na nim, dodając coś od siebie.

  • Śniadanie: Mogą to być Muesli z jakimś w miarę odtłuszczonym jogurtem naturalnym. Do tego możemy wkroić jakieś owoce oraz wypić szklankę wody mineralnej.
  • Lunch: Tutaj dowolne warzywo lub owoc, pamiętając o tym, by były jak najmniej przetworzone,
  • Obiad: Niech to będzie coś z owoców morza, na przykład pyszny łosoś (20-30 dag) w przyprawach z ryżem lub kaszą (pół szklanki), do tego gotowane warzywo, może to być brokuł- (szklanka) plus surówka z cykorii z oliwą z oliwek. Do tego szklanka soku pomidorowego. Potrawy koniecznie trzeba przyprawić, by nadać im smak i aromat. Pamiętajmy o dużej możliwości wyboru przypraw.
  • Kolacja: Wprowadźmy trochę zbóż, niech to będzie kromka chleba pełnoziarnistego, do tego sałatka z pomidora i sałaty oraz fety-(ok.40g) i oczywiście lampka czerwonego, wytrawnego wina, by poprawić krążenie oraz humor.
  • Między posiłkami podjadajmy jakieś orzechy lub nasiona i nie zapominajmy o wodzie!

Cieszmy się dietą!

Kuchnia basenu morza śródziemnego jest bardzo bogata w smaki, korzystajmy z tego, bawiąc się daniami. Stosujmy nowe, smaczne przepisy i cieszmy się utratą kilogramów oraz doskonałym zdrowiem. Jest to jedna z najskuteczniejszych i najzdrowszych diet, którą możemy stosować tyle, ile tylko nam się podoba, a jedynymi minusem jest przestawienie się na takie lekkie i zdrowe jedzenie, pozbawione tłuszczów i niekorzystnych składników dla Naszego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *